ingilizce kelime ezberleme teknikleri

Dil öğrenmede ilk adım:
Bir dili öğrenmede ilk adım, o dilde hakim olmak için güçlü bir arzu ve istek geliştirmektir. Bu isteğe sahip arkadaşlarınızla bir araya gelin, klüpler kurun. İsteği kendi aranızda kamçılayacak şeyler tasarlayın. Bir dili ortam oluşturmadan öğrenmek zordur. Kısaca kendinizi sürekli güdüleyin (motive edin) ve buna istekli çevre oluşturun.


En sık kullanılan 1000 kelime:
Bir dili kestirme öğrenmenin yollarından biri o dilde en sık kullanılan 1000 kelimeyle işe başlamaktır. Günlük konuşulan Türkçede 500 kelime kullanıldığı söylenmektedir. Öğrendiğiniz yabancı dilde en sık kullanılan 1000 kelimeyi öğrenerek işe başlayabilirsiniz

Flaş Kart:
Flaş kart kullanmanın amacı bir kelimeyi ezberlemek veya hafızaya kalıcı olarak almaktır. Kullanımı çok basittir. Bir kart tarafına soru diğer tarafına cevabı yazılır. Kağıdın bir tarafına sözcük diğer tarafına anlam ve kullanımı yazılır. Flaş kart sadece dil için değil her amaçla kullanılabilir (sözcük, tarih, formül vs). Öğrenilen kartlar diğerlerinden ayrıştırılır. Rasgele, otobüste giderken, gezerken vs kullanılabilir.

Bu strateji ile seçici öğrenme gerçekleşir. Zor kartlar bir grupta, sık kullanılan kelimeler bir grupta, mesleki kartlar bir grupta vs.

Bu yöntem Alman piskolog Sebastian Leitner tarafından 1970 yılında önerilmiştir.

Artık kullanılan Elektronik flaş kartlar ile sadece metin değil, resim ve seslerle hatırlama oranı artmakta öğrenme zamanı kısalmaktadır.


Kelime Öğrenmek için Hafıza Geliştirme Teknikleri:
Bir kelimeyi öğrenmede en etkin yoldur. 1990 yılında yurt dışına öğrenim amacıyla çıkmadan önce sözlükten seçtiğim 3500 kelimeyi flaş kartlarla denemiştim. Günde en fazla 20-30 kelime öğrenilebiliyor ve kalıcı da olmuyor. Hedefimin de yarısına ancak ulaşmıştım. Eğer hafıza tekniklerini kullanırsanız günde 200 kelime rahatlıkla öğrenilebiliyor. Evet yanlış okumadınız. Tecrübeyle sabittir. 10 sene sonra tekrar yurt dışına çıkmadan önce kızımla denemiştik. 3500 kelime ile denedik ve pek çoğu da kalıcı oldu. Bu metot çok basit. Yabancı dilde öğrenmek istediğiniz kelimeyi seçiyorsunuz örneğin İngilizcedeki 'accommodation' kelimesini alalım. Okunuşu 'ekomodeyşın' kelimenin anlamı barınılacak yer, ikamet adresi. Kızım hayalinde akademiye yazıldığını ve barınacak yer bulamadığı için her gün kendini ışınlayarak eve gelip gittiğini hayal etmişti. 'Accomodation' kelimesinin okunuşunun Türkçeye en yakın kelimeler grubu olarak 'akademi ve ışın' kelimelerini seçmişti. Çok etkili hayal ve kelimeler grubunu yakalarsanız çok etkin şekilde kelime öğreniliyor.


Zihinde kurulan diyaloglar:
Arabada, trende veya vapurda giderken, caddede yürürken, kuyrukta beklerken kafanızda karşılıklı diyaloglar ve konuşmalar kurun. Örneğin, otobüs bekliyorsunuz. Yanınıza o anda bir turist geldiğini ve bir istikamet sorduğunu, sizin de ona tarif edeceğinizi düşünün. Bu amaçla cep sözcüğü faydalı olabilir. Elbette bu konuşmayı herkesin içinde yüksek sesle yapmadan

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Sevgili sevgi arkadaşım bebekte bildiğim kadarıyla amerikan kultur merkezi var tavsiye ederim iyigunler

taylano dedi ki...

Her gün yeni bir İngilizce kelimeyi karikatür okuyarak öğrenin!
İngilizce öğrenme hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.
http://www.ingilizceogrenme.org

emir dedi ki...

ingilizce diyaloglar aslında ingilizce kelime ezberleme bir parçası olsa da daha faydalı kaynaklar bulunmalı